Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. We stellen de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Als laatste het boek Wat je zegt, gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen van Liesbeth Koenen – “korte maar krachtige columns over de taal om ons heen”, aldus de nominatiejury.

Taal is eigenlijk een groot wonder, maar daar staat vrijwel niemand ooit bij stil. In haar boek Wat je zegt, gaat vanzelf doet Liesbeth Koenen dat wel. In 67 stukjes – die eerder als columns verschenen in De Telegraaf – vertelt ze over “de lol en het wonder van de taal”: over gebarentaal, constructies als ‘Ze reed te appen’, verkleinwoordjes, Engels in Amsterdam, het woord schoon, woorden die zoet klinken, de vraag wie de baas is van de taal, sterke werkwoorden, clichés, spellinggein, de ‘jaarwoordenzoeker’ van Onze Taal – en over wat je hersenen allemaal wel niet moeten doen om taal voort te brengen, hoewel het allemaal vanzelf lijkt te gaan.

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees hier een fragment uit het boek.

Liesbeth Koenen (1958-2020) was taalkundige en wetenschapsjournalist, en een van de eersten die op een toegankelijke manier over 'de taal in ons brein' schreven. Haar fascinatie voor taal resulteerde in verschillende boeken.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.