Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. De komende weken stellen we de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Als vijfde het Smibanese woordenboek 2.0 van Soortkill – “een ongedwongen en eigengereid woordenboek van de straatttaal van de Bijlmer”, aldus de nominatiejury.

Het ‘Smibanese’ is de straattaal van de Amsterdamse Bijlmermeer, en bestaat uit woorden uit het Sranan, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en Nederlands; veel woorden komen ook voor in de straattaal van andere grote steden. Een kenmerk van de taal is dat veel gewone woorden worden omgedraaid. Een voorbeeld: de bijnaam van de Bijlmer is Bims, en dat wordt omgekeerd tot Smib – vandaar Smibanese. Ook het woordenboek zelf is achterstevoren opgezet: het begint met zip en besluit met abbo (‘abonnement’).

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees hier een fragment uit het boek.

Soortkill is een schrijver uit Smibsaland, oftewel de Amsterdamse Bijlmer. Hij is medeoprichter van SMIB, een multidisciplinair kunstcollectief uit de Bijlmer. Ook beheert hij een boekenkast bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), de Smibliotheek, en geeft hij maandelijks hoorcolleges met de naam Smibanese University Lectures.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.