Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. De komende weken stellen we de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Het vierde genomineerde boek is de bundel De handen van Cicero, die bijdragen bevat van bekende auteurs als Bas Heijne, Jan Kuitenbrouwer, Arnon Grunberg, Arjen van Veelen en Piet Gerbrandy (en nog negen anderen).  “Veertien scherpe en verhelderende visies op de rol van retorica in tijden van grote mondigheid”, aldus de nominatiejury.

Nu iedereen altijd en overal zijn mening kan ventileren, is kennis van de retorica essentieel – niet zozeer om je eigen welsprekendheid te vergroten, maar vooral ook om de woorden en daden te wegen van degenen die publiek het woord voeren. De essays in De handen van Cicero fileren de hedendaagse retoriek die alomtegenwoordig is op internet en in de media, of in de woorden van Jan Kuitenbrouwer: “de taal van chaos en spektakel, ophef en schandaal, superlatieven en extremen”. Veertien heldere en scherpe essays over een ontwiklkeling die steeds urgenter wordt.

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees een fragment uit het boek van Jan Kuitenbrouwer of Piet Gerbrandy.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De uitreiking vindt plaats in het radioprogramma De Taalstaat. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.