Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. De komende weken stellen we de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Het tweede genomineerde boek is Cruijffiaans, van voormalig hoogleraar sportrecht Rob Siekmann – “een grondige en waarschijnlijk definitieve inventarisatie en analyse van (bijna) alles wat Cruijff ooit in interviews gezegd heeft”, aldus de nominatiejury.

Voor dit lijvige en gedegen boek heeft Siekmann een enorme hoeveelheid interviews doorgevlooid, en alle – duizenden – uitspraken geordend op onderwerp, en van annotaties en commentaar voorzien. Een groot deel gaat over Cruijff de voetballer, natuurlijk, maar ‘de mens’ komt ook aan het woord, over kleding, politiek, verliefdheid, zakendoen, vreemde talen – en levensbeschouwing: “De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan.”

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees hier een fragment uit het boek.

Rob Siekmann was de oprichter en eerste directeur van het ASSER International Sports Law Centre in Den Haag, en is emeritus hoogleraar internationaal en Europees sportrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef verschillende boeken over voetbal.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De uitreiking vindt plaats in het radioprogramma De Taalstaat. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.