Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. De komende weken stellen we de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Als eerste 15 eeuwen Nederlandse taal van taalkundige Nicoline van der Sijs – "een gedegen en leerrijke geschiedenis van het Nederlands", aldus de nominatiejury.

15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft hoe de taal van de Lage Landen ontstaan is uit het Indo-Europees, de voorouder van de meeste Europese talen, en hoe die taal zich via het Oudnederlands en Middelnederlands ontwikkelde tot het Nederlands van nu. Nicoline van der Sijs beschrijft voor iedere fase hoe de uitspraak, woordvorming en zinsbouw veranderden, en welke maatschappelijke en andere ontwikkelingen daarop van invloed waren. De rode draad: het contact met andere talen is steeds een belangrijke oorzaak geweest van taalveranderingen binnen het Nederlands.

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees hier een fragment uit het boek.

Nicoline van der Sijs is hoogleraar historische Nederlandse taalkunde in de digitale wereld aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en senior onderzoeker bij het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden. Ze staat binnen de taalwereld bekend om de vele, vele dikke boeken en naslagwerken die ze schreef.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.