Op het Onze Taal-congres (Utrecht, 5 oktober), zal voor het eerst de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs worden uitgereikt. Voor deze onderscheiding voor het beste taalboek zijn zes kandidaten genomineerd, bij elkaar een gevarieerde mand appels en peren. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag als vierde: Een mooie mengelmoes van Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs.

De meertaligheid in de Lage Landen van de Gouden Eeuw benaderd via twee verrassende invalshoeken.

In ieder geval in de grotere steden leek de Nederlandse samenleving in de zeventiende eeuw sterk op die van vandaag: er was een grote variatie aan talen te horen, van allerhande streektalen tot allerlei buitenlands. In de geschriften uit die tijd is dat niet te zien, omdat daarin meestal juist gezocht werd naar eenheid: in de zeventiende eeuw ontstond het Nederlands als nationale taal. Hoe dat in zijn werk ging, en welke ontwikkelingen daarop allemaal van invloed waren, wordt beschreven in ‘Een mooie mengelmoes’. Marc van Oostendorp schrijft hierin over het ontstaan van het literaire Nederlands, en Nicoline van der Sijs onderzoekt hoe de standaardtaal zich in de kranten ontwikkelde – een ontwikkeling die op onverwachte manieren verschilde van die in de literaire taal.

• ‘Een mooie mengelmoes’. Meertaligheid in de Gouden Eeuw is een uitgave van Amsterdam University Press en kost € 17,99 (ingenaaid, 136 blz.). ISBN 978 94 6372 082 3