Een nieuw jaar is begonnen. Namens alle columnisten van Nederland nog de beste wensen. Maar wat zijn eigenlijk de beste wensen?

Daar heb ik onderzoek naar gedaan. Je hebt allereerst ‘prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’. Eventueel heb je ‘prettige kerst(dagen)’, maar deze Kerst was natuurlijk niet zo prettig, met iedereen op zichzelf of in superkleine kring. Dat wisten we al van tevoren, en dan ga je niemand ‘prettige kerstdagen’ wensen – dat is cynisch. Je zegt ook niet ‘prettig slavernijverleden’. Ook natuurlijk omdat je iemand niet iets kunt toewensen wat al geweest is.  

Wat je ook kunt wensen is ‘een zalig kerstfeest en een goeie jaarwisseling’. Daar valt het een en ander op aan te merken. Zalig is een van oorsprong katholiek woord, zoals in zaligverklaring, bijvoorbeeld van een gebraden konijn: ‘Dit is een zalig gebraden konijn.’ Want bij katholieken gaat de liefde door de maag. Van ‘een goeie jaarwisseling’ spreken we als het jaar precies één jaar verder springt. 2020-2021 was wat dat betreft een goeie jaarwisseling. 2020-2019 zou geen goeie jaarwisseling zijn geweest. Je weet dus altijd pas achteraf of een jaarwisseling goed is verlopen. Maar dat is altijd met wensen, dat is ook het hele idee. Wat heb je nog meer? ‘Een zalig uiteinde.’ Dat heeft Beyoncé, hoor ik u denken. Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje seksistisch, al hebt u natuurlijk volkomen gelijk. Maar ‘een zalig uiteinde’ is daarnaast ook een vrij karige wens, want het gaat enkel over die laatste uren van het oudejaar, dus als een welgemeend ‘zalig uiteinde’ niet gevolgd wordt door een stevig ‘gelukkig nieuwjaar’ is dat hetzelfde als iemand die je om 11.50 uur ’s ochtends nog een goedemorgen wenst. Het is too little, too late.

Na het uiteinde volgt dan 1 januari, en vanaf die datum krijg je van iedereen nog ‘de beste wensen’. Dat zijn in feite de wensen die over zijn van december. ‘We hebben de feestdagen weer overleefd’, hoor je menigeen zeggen, iedereen is sadder but wiser, het oude jaar staat bij het grofvuil en als erfenis klampen we ons met onze beste wensen vast aan de hoop op een beter jaar, wat in het geval van 2021 toch niet zo moeilijk moet zijn, zou je denken. 2020 legde de lat wel erg laag. Misschien dat de wensen van vorig jaar januari dan toch niet de beste waren.
 

RONALD SNIJDERS
(column uit het januarinummer 2021 van Onze Taal)

Lees meer over het januarinummer of word lid van Onze Taal!