'Vergeetverzoek' tweede in nek-aan-nekrace

De leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat hebben rampvlucht gekozen als woord van het jaar 2014. Dat heeft directeur Peter Smulders op 27 december bekendgemaakt bij Frits Spits in het radioprogramma De Taalstaat.

Rampvlucht heeft betrekking op de vliegramp met de MH17 van 17 juli 2014, een tragische gebeurtenis die een groot deel van het jaar het nieuws domineerde. Rampvlucht behaalde 16% van de stemmen, en kreeg slechts één stem meer dan de nummer twee, vergeetverzoek ('een verzoek aan een zoekmachine om informatie over iemand of een bedrijf te verwijderen uit de zoekresultaten'), dat dus ook 16% van de stemmen verzamelde. Op de derde plaats eindigde jihadganger, met 13%.

De volledige uitslag:

  1. rampvlucht (16%)
  2. vergeetverzoek (16%)
  3. jihadganger (13%)
  4. juichpak (12,5%)
  5. stroopwafelpiet (10,5%)
  6. ebola (8%)
  7. IBAN (7,5%)
  8. stemfie (6%)
  9. loomen (5%)
  10. tinderen (4,5%)

Onze Taal vroeg in november aan zijn leden en Twitter- en Facebook-volgers hun mooiste, treffendste, typerendste of anderszins opvallendste woord van het jaar in te sturen. Dat leverde zo’n vijftig verschillende woorden op, waaruit meteen duidelijke voorkeuren naar voren kwamen. Die voorkeuren leidden, samen met de beoordeling van de vakjury bij Onze Taal, tot de bovenstaande lijst van tien woorden. De leden en volgers van Onze Taal, de lezers van de nieuwsbrieven Taalpost en Woordpost en de luisteraars van De Taalstaat kozen vervolgens het winnende woord.

Vorig jaar werd participatiesamenleving het Onze Taal-woord van het jaar, in 2012 was het plofkip, in 2011 weigerambtenaar en in 2010 gedoogsteun. Zie voor meer jaarwoorden het dossier daarover op onze website.