Appen en pandapunten volgen op afstand

In de jaarlijkse woord-van-het-jaar-verkiezing van Onze Taal kozen de lezers en volgers van het tijdschrift in groten getale voor het woord plofkip – ‘kip die in korte tijd zodanig wordt vetgemest dat hij nauwelijks nog op zijn poten kan staan’. Het woord kreeg 44% van de stemmen. Appen (een verkorting van whatsappen) werd tweede (14%), en pandapunt (‘soort spaarpunt voor een maand zonder seks’) werd derde (12%).

 

De volledige uitslag:

1. Plofkip

2. Appen

3. Pandapunt

4. Higgsdeeltje

5. Inbrekersrisico

6. Tweede scherm

7. Nivelleringsfeestje

8. Gangnamstijl

9. Facebookfeestje

10. Bangalijst

 

Deze tien woorden werden geselecteerd op basis van een online-inventarisatie. We vroegen onze lezers en volgers hun mooiste, treffendste, typerendste of anderszins opvallendste woord van het jaar in te sturen. In korte tijd ontvingen we 324 woorden, waaruit duidelijke voorkeuren naar voren kwamen. Die voorkeuren, samen met de oordelen van de vakjury bij Onze Taal, leidden tot de verzameling van de bovenstaande tien woorden. De volgers en lezers van Onze Taal en de nieuwsbrief Taalpost kozen vervolgens het winnende woord.

Vorig jaar werd weigerambtenaar het Onze Taal-woord van het jaar, in 2010 was het gedoogsteun, in 2009 was het twitteren. Zie voor meer jaarwoorden het dossier daarover op deze website.