In de Onze Taal-rubriek 'Gaten in de taal' zoeken we geregeld, samen met onze lezers, naar Nederlandse alternatieven voor anderstalige woorden, en naar woorden voor fenomenen waar nog geen woord voor bestaat. Onze nieuwste zoektocht is gericht op talige emoji's.

Emoji’s zijn de afbeeldingen die je kunt gebruiken in programma's als WhatsApp. De laatste jaren ontwikkelen ze zich razendsnel tot een geheel eigen taal, die zeer populair is. Zo bleek eerder dit jaar uit Engels onderzoek dat acht van de tien Britten emoji's gebruiken, en dat 72 procent van de mensen tussen 18 en 25 jaar het makkelijker vindt om zijn gevoelens in emoji's uit te drukken dan in tekst.

De emoji-taal wordt geregeld 'verrijkt' met nieuwe tekeningen. Zo kregen we onlangs de middelvinger-emoji, kunnen we bij hoofden en handen steeds vaker kiezen voor verschillende huidskleuren en krijgt de danseres in de rode jurk volgend jaar een danspartner. Toch schiet het palet ook nog weleens tekort.

Welke plaatjes ontbreken er volgens u in WhatsApp? En daarbij bedoelen we geen tekens voor 'gebroken been' of 'dikke buik na te veel eten' of 'vlinder'. Die zijn vast ook reuzehandig, maar het is óns natuurlijk te doen om emoji's die te maken hebben met taal en communicatie.

Stuur maximaal drie suggesties naar gaten@onzetaal.nl en maak kans op een boekenbon van 25 euro. De tekentjes hoeven niet uitgewerkt te zijn. Een omschrijving van de betekenis die de emoji in kwestie zou moeten uitdrukken volstaat.