Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het eerste bericht verscheen op Neder-L, een online informatiebulletin voor neerlandici (de oudst gearchiveerde versie staat hier), en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een niet meer weg te denken medium voor mededelingen, informatie en opinie. In 2010 werd het informatiebulletin een weblog, en vorig jaar veranderde dat weblog van naam: het heet nu Neerlandistiek.

Om het jubileum te vieren laten neerlandici van allerlei slag en pluimage vandaag hun licht schijnen over de toekomst van hun vak(gebied). Onder hen zowel prominente neerlandici als aanstormend talent, en zowel mensen die denken dat de toekomst nóg mooier wordt dan het heden, als mensen die denken dat de totale ineenstorting eigenlijk 25 jaar geleden al begonnen is.

Ieder halfuur verschijnt er een nieuwe bijdrage, waarin realistische en minder realistische toekomstbeelden gepresenteerd worden. Een opmerkelijke toekomstvisie is die van de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Hans Bennis, die voorspelt dat het hele vakgebied van de neerlandistiek (alsook de Nederlandse Taalunie zelf) over 25 jaar ten onder zal zijn gegaan in de voortgang der volken:

De studie Nederlands is in dit geweld geheel uit het repertoire van Dutch universities and science organizations verdwenen. Een verouderde, disciplinaire studie die geen essentiële bijdrage heeft kunnen leveren aan de beoogde multi-helix, laat staan dat de studie van Nederlandse taal en cultuur de snelle ontwikkeling naar de lerende heilstaat heeft kunnen bijhouden.

Wie het Nederlands nog wil bestuderen, zal volgens Bennis moeten uitwijken naar het buitenland, waar de neerlandistiek tegen die tijd bloeit als nooit tevoren:

Hoewel het moeilijk is om als asielzoeker te worden toegelaten in landen als Polen, Tsjechië, Zuid-Afrika of Noord-Korea, zijn de meeste hardcore neerlandici erin geslaagd om aan topuniversiteiten in Wroclaw, Olomouc, Potchefstroom of Pyongyang een positie te bemachtigen bij een vakgroep Nederlands waar grote hoeveelheden studenten in het Nederlands onderzoek doen naar Nederlandse taal en letterkunde (…)

Hoe het allemaal ook zij, de redactie van Neerlandistiek neemt zich voor om ook de komende 25 jaar verslag te doen van de ontwikkelingen van het vak: “Als we de nieuwe communicatiemiddelen beter weten in te zetten om aan elkaar, aan huidige studenten, aan toekomstige studenten, aan de wereld laten zien wat een mooi vak we hebben, kan ons vak weleens gaan bloeien als nooit te voren.”


Cijfertjes.

Inmiddels wordt Neerlandistiek dagelijks door zo’n 10.000 mensen gelezen (via het blog, de e-mailversie, of de sociale media). Op het weblog hebben we sinds 2010 ruim 6500 artikelen gepubliceerd. De site is volkomen onafhankelijk, want nooit gesubsidieerd – er is enkel technische ondersteuning door het Meertens Instituut.