Vanavond presenteert Martine Tanghe nog één keer ‘Het Journaal’ op Eén, en daarna nooit meer. Ze gaat met pensioen, en daarmee komt er een einde aan een tijdperk.
Tweeënveertig jaar lang bracht Martine Tanghe het nieuws in het journaal van de VRT (voorheen BRT). Tweeënveertig jaar deed ze dat op kenmerkende wijze: rustig, en in tot in de puntjes verzorgd Nederlands. Dat taalgebruik was haar handelsmerk. Ze was erop geselecteerd, natuurlijk, want in Vlaanderen, waar taal altijd gevoelig ligt, heeft een nieuwslezer veel meer dan in Nederland een voorbeeldfunctie. En, zoals gezegd, ze deed dat goed. Zo goed dat ze er in 1995 op het congres van Onze Taal de Groenman-taalprijs voor kreeg: een prijs voor personen in de media die zich onderscheiden door hun goede en verzorgde taalgebruik. En de waardering uitte zich ook in een bestuurslidmaatschap van het Genootschap Onze Taal, met als hoogtepunt haar interview met prinses Mathilde. Van 2005 tot 2015 was ze ieder jaar te zien bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal, waar ze samen met Philip Freriks het dictee voorlas.
‘Het Journaal’ sloot ze graag af met haar vaste zinnetje: ‘Dank dat u bij ons was’ - er zijn vast en zeker veel Vlaamse tv-kijkers  die dat nu ook tegen haar zeggen.

Redactie Onze Taal

Foto © VRT - Lies Willaert