Op 15 mei is op 95-jarige leeftijd in Tilburg Wil Sterenborg overleden. In taalkundige kringen is hij bekend van zijn bijdragen aan het Woordenboek van de Tilburgse taal, waarvoor hij een spellingsysteem ontwierp dat landelijke erkenning kreeg van de Dialectcentrale. Maar hij was ook jarenlang de stille kracht achter Onze Taal.

Sterenborg, aan het St. Odulphuslyceum in Tilburg opgeklommen van conciërge tot leraar Nederlands en uiteindelijk conrector, schreef al sinds oktober 1956 voor Onze Taal: stukken en stukjes over onder meer spelling, grammatica, woordenboeken, het Brabants, klemtonen, uitspraak en straatnamen. Na zijn pensionering ging hij als vrijwilliger de in 1985 opgerichte Taaladviesdienst van Onze Taal ondersteunen. Vanuit zijn Tilburgse flat, te midden van zijn indrukwekkende verzameling naslagwerken, beantwoordde hij in de loop van de jaren honderden taalvragen van lezers. Zijn gedetailleerde en grondige antwoorden tikte hij op een typemachine in een kenmerkend klein lettertype, zodat er zoveel mogelijk informatie op één velletje briefpapier kon. Daarnaast adviseerde hij van 1987 tot 1996 samen met een taaladviseur van Onze Taal over de eindredactie van de Troonrede. En twintig jaar lang werkte hij mee aan de correctie van de drukproeven van het tijdschrift.

Toen zijn gezondheid hem in 2014 dwong zijn werkzaamheden te beëindigen, werd hij door Onze Taal vanwege zijn “belangeloze, veelzijdige inzet en grote toewijding” benoemd tot ‘lid van verdienste’. Hij is de eerste (en tot nu toe enige) die deze eer te beurt viel.

Wij gedenken Wil Sterenborg met veel dankbaarheid en respect.