Met bijna een derde van alle stemmen (31%) hebben de leden van Onze Taal laadpaalklever gekozen tot het Onze Taal-woord van 2018. Dat maakte de directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, zojuist bekend in het radioprogramma De Taalstaat. Laadpaalklever staat voor ‘de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt’.

De jury van Onze Taal nomineerde laadpaalklever als een van de tien kandidaten (zie het overzicht onderaan) omdat het op fraaie wijze iets vertelt over het voorbije jaar. Het woord verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen als de elektrische auto, maar het laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek.

Met 13% van de stemmen eindigde het woord blokkeer-Friezen op de tweede plaats, gevolgd door vliegschaamte (10%), zeebezem (9%) en brexit (9%). Dat laatste woord won de verkiezing van Onze Taal bijzonder genoeg eerder: in 2016. De termen gele hesjes, mooiweermoeheid, dividendbelasting, sleepwet en klimaatgekkie bleven buiten de top-5.

Het Genootschap Onze Taal is met 23.000 leden een van de grootste taalverenigingen ter wereld. Onder meer met een tijdschrift en een Taaladviesdienst brengt Onze Taal het belang van taal zo breed mogelijk onder de aandacht.

De betekenissen:

blokkeer-Friezen – groep personen die in Friesland een snelwegblokkade opzette om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.
brexit – de ‘Britse exit’ uit de EU. Was al Onze Taal-woord van het jaar in 2016, maar is onverminderd actueel.
dividendbelasting – belasting op winstuitkering door beursgenoteerde bedrijven, die eerst zou worden afgeschaft, en toen toch niet.
gele hesjes – aanduiding voor leden van een ongeorganiseerde protestbeweging, gericht tegen regering en politiek, voornamelijk actief in Frankrijk, maar ook (in mindere mate) in België en (in nog mindere mate) in Nederland.
klimaatgekkie – denigrerende aanduiding voor persoon die de theorie aanhangt dat de opwarming van de aarde het klimaat ingrijpend en onomkeerbaar verandert.
laadpaalklever – bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt.
mooiweermoeheid – het verschijnsel dat mensen het aanhoudende mooie weer zat zijn, bijvoorbeeld omdat dat hen hindert in hun dagelijks functioneren.
sleepwet – bijnaam voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, die de bevoegdheden regelt van de overheid waar het gaat om het in de gaten houden van burgers en organisaties.
vliegschaamte – schaamte die iemand ervaart bij het maken van een vliegreis terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.
zeebezem – 600 meter lange veegarm waarmee plastic uit de zeeën en oceanen gevist gaat worden.