Op de jaarvergadering van half juni mochten we vijftig leden verwelkomen, die ook een rondleiding kregen door het Literatuur- en het Kinderboekenmuseum. Er was mooi nieuws te melden, maar er vond ook een afscheid plaats. Hier een impressie.

Na de rondleiding door het Literatuurmuseum en het Kinderboekenmuseum heette voorzitter Gert Haverkate de circa vijftig aanwezige leden van harte welkom en bedankte hij hen voor hun komst naar deze vergadering. Daarna gaf hij een toelichting op het jaarverslag, dat informatie bevat over alles wat Onze Taal in 2016 gepresteerd heeft, zoals de vernieuwde website en webwinkel, de vernieuwde boeken Grammatica en Leestekens en het studentenlidmaatschap dat geïntroduceerd is. Penningmeester Margot Scheltema lichtte het financieel jaarverslag toe.

Personele en bestuurswisselingen

Vervolgens maakte de voorzitter melding van de aanstelling van een nieuwe directeur. De Onze Taal-leden hadden dit bericht al kunnen lezen in Onze Taal en in de ledennieuwsbrieven. Peter Smulders was sinds 1983 medewerker van de redactie en is al 28 jaar directeur van Onze Taal. Zijn opvolger wordt (per 1 september) Vibeke Roeper, die nu nog directeur is van Plein C, een organisatie op het gebied van cultuuronderwijs. Peter Smulders werkt haar in en verlaat de organisatie aan het eind van het jaar.

Tijdens de vergadering heeft Gert Haverkate het stokje overgedragen aan Livia Verstegen, die daarmee voorzitter is geworden van het genootschap. Ook Martine Tanghe nam afscheid van het bestuur. Daarnaast zijn twee nieuwe bestuursleden gekozen: de aanwezige leden hebben ingestemd met Frits van Oostrom en Peter Vandermeersch. De nieuwe voorzitter dankte alle aanwezige leden voor hun aanwezigheid.

Hieronder een impressie van de avond. Het volledige jaarverslag van 2016 is hier te lezen. 

• Rondleiding door het Literatuurmuseum

• Zaal en bestuurstafel

• De nieuwe (r.)  en de scheidende voorzitter

• Aantredend bestuurslid Frits van Oostrom

• Aantredend bestuurslid Peter Vandermeersch