Vijf tips voor het maken van een geslaagde 1-aprilgrap. En: hoe onze eigen grap van weleer opeens werkelijkheid werd. 

Onlangs leek onze eigen 1-aprilgrap van een paar jaar geleden werkelijkheid te zijn geworden.

In 2010 maakten we samen met het Meertens Instituut bekend dat mensen met een harde g minder vaak ziek zijn dan sprekers met de zachte variant, doordat die harde, raspende luchtstroom “een hygiëniserend effect op de bovenste luchtwegen” heeft.

150 mensen tekenden in op een cursus om van de zachte g af te komen. Een redelijk geslaagde grap, vonden we zelf. Maar de tijden zijn veranderd, want inmiddels zijn er her en der wel degelijk verbanden ontdekt tussen spraak en virusbesmetting – al zijn die vaak wat losjes.
 

Hoe doe je dat eigenlijk, een goede aprilgrap maken? Vijf tips!

 

1. Stop kleine hints in de namen die je opvoert

Doe het als: de BBC bij de aankondiging van een programma over (zogenaamd) vliegende pinguïns, waarvan alleen al de trailer de Britten in 2008 in de ban hield. De filmmaker? Dat was “Prof Alid Loyas”, een anagram van April Fools’ Day (de Engelse naam voor ‘1 april’). Ook gesignaleerd: namen met omkeringen (Lirpa Loof) of namen die je hardop moet uitspreken voor het effect, zoals Jurgen Fallforit (‘You’re gonna fall for it’ – je zult erin trappen) en mevrouw Verheul (klinkt als ‘Verhul’).

2. Vermijd het noemen van de datum

Bij de datum ‘1 april’ gaan alle alarmbellen af; spreek in de aankondiging liever van ‘morgen’ of iets dergelijks. Doe het als: de Goudse Post, die inwoners van Gouda ooit wilde laten demonstreren tegen het zogenaamde plan om het Goudse stadhuis te verschepen naar een Europees themapark in Korea: “De cultuurhistorische verenigingen roepen alle Gouwenaars op om vrijdagavond om 20.00 uur bijeen te komen.” 1 april viel in dat jaar inderdaad op vrijdag.

3. De meeste mensen vinden beledigingen en angst voor geweld niet grappig

Doe het niet als: grappenmakers in Lochem, die een verdacht pakketje plaatsten bij een voormalige synagoge. Niet alleen de Explosieven Opruimingsdienst moest eraan te pas komen, ook werden buurtbewoners geëvacueerd.

Doe het ook niet als: de Haagse VVD-fractie, die ooit voorstelde uitkeringsgerechtigden uit de spits te weren om plaats te maken voor mensen die wél hun steentje bijdragen aan de economie.

4. Werk samen

Samenwerking met andere instellingen versterkt de geloofwaardigheid enorm, zoals Diergaarde Blijdorp en de Nederlandse Vegetariërsbond, die ooit bekendmaakten dat de roofdieren in Blijdorp op vegetarisch dieet gingen. Een deskundige deed in het radioprogramma Vroege Vogels – ook in het complot – de achtergronden daarvan uit de doeken. Overtuigend? Ja, de Volkskrant trapte erin en nam het bericht op.

5. Draai het eens om: introduceer rond 1 april iets wat alleen maar op een grap líjkt

Doe het als: Google, dat op 1 april bekendmaakte dat het zou beginnen met de e-maildienst Gmail. Die was gratis én bood een hele gigabyte aan opslagruimte – een in die tijd ongekende capaciteit; bijna te mooi om waar te zijn dus. Maar inmiddels weten we dat het bepaald geen grapje was: honderden miljoenen mensen maken tegenwoordig gebruik van de dienst, en de capaciteit is nu vele malen groter.

Beeld: Tom Croes