Een jaar geleden lanceerde staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken de campagne Direct Duidelijk om iets te doen tegen onheldere overheidscommunicatie. De adviseurs van Onze Taal hebben sindsdien achter de schermen meegewerkt aan de campagne. Wat is er na een jaar gerealiseerd?

Allereerst is er een overzichtelijke website met schrijftips van onze taaladviseurs, en met praktijkvoorbeelden van gemeenten die voorlopers zijn op het gebied van duidelijke taal: Directduidelijk.nl.

Maar er is ook een netwerk van gemeenten en provincies die de Direct Duidelijk-deal hebben ondertekend. Daarmee beloven ze alert te zijn op duidelijke communicatie en dat onderwerp ook een plek te geven in hun beleid. Onze taaladviseurs Lydeke van Os, Roos de Bruyn en Tamara Mewe zijn veelvuldig op pad geweest om ambtenaren te informeren over helder taalgebruik en om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de ‘deal’.

Op dit moment verzamelt het team van Direct Duidelijk voorbeelden van onduidelijke en onbegrijpelijke teksten die de overheid heeft verstuurd. Dat kunnen brieven en folders zijn, maar ook formulieren en webpagina’s. Bent u zoiets tegengekomen? Stuur uw voorbeeld dan naar duidelijketaal@directduidelijk.nl. Met uw hulp kunnen we de teksten van de overheid verbeteren!