In het jongste nummer van Onze Taal schreven we het al: 1-aprilgrappen zijn nog steeds genadeloos populair. Afgelopen maandag was het weer zover. Op kleine en grote schaal probeerde men elkaar zo veel mogelijk voor de gek te houden. Van de leukste talige grappen in de media hebben we een overzicht gemaakt.

Betalen voor klinkers bij Twitter

Drie jaar geleden had Google naar eigen zeggen al moeite met klinkers (zie Onze Taal 4), nu was het Twitter dat zijn gebruikers op het alfabet wilde korten. Twitteraars moesten voortaan 5 dollar per maand betalen om klinkers te mogen gebruiken in hun tweets. De organisatie hoopte op deze manier 'een efficiëntere manier van communiceren' te stimuleren. Velen reageerden woedend, maar het bleek allemaal een grap te zijn.
(Twitter)

Tilburgs derde officiele taal

Ook de Tilburg University had de 1-aprilkoorts te pakken, wat bleek uit een persbericht dat het college van bestuur maandag uitbracht. In overleg met de decanen was namelijk gesuggereerd om het Tilburgs, naast het Nederlands en het Engels, de derde officiële taal van de universiteit te maken. Dit zou betekenen dat alle docenten een taaltoets zouden moeten afleggen om hun kennis van het Tilburgs te testen. Om alvast te oefenen, was het bericht ook in dialect te lezen.
(Tilburg University)

Comic Sans

Het Britse tijdschrift New Statesman wilde dit jaar iets nieuws proberen. Om het 100-jarig bestaan te vieren, besloot de redactie het lettertype van het blad en de site te veranderen. Voortaan zou alles afgedrukt worden in het door velen gehate Comic Sans. Hoewel sommige reacties zeer positief of juist negatief waren, hadden de meeste lezers door dat het om een grap ging.
(New Statesman)

Friese taal afgeschaft

Ten slotte nog een voorbeeld van een aprilgrap die wel heel ver ging. Het Belgische Vertaalbureau Motte plaatste een berichtje over de bezuinigingen binnen de Nederlandse Taalunie. Deze zouden zo ingrijpend zijn, dat was besloten de officiële spelling voortaan niet meer te actualiseren. "Bovendien schaft de Taalunie het Fries af", aldus Motte. Omdat hierdoor de communicatie met Friesland erg zou kunnen verslechteren, is ook besloten alle wegen naar de provincie toe af te sluiten. "Niet iedereen is tevreden met die maatregel."
(Vertaalbureau Motte)