Vanaf 22 april is het taalprogramma 10 voor Taal terug op tv. Harm Edens, die ooit Nederlands studeerde en onder meer bekend is van het satirische tv-programma Dit Was Het Nieuws, gaat 10 voor Taal presenteren. Wij stelden hem vijf vragen.

In 2010 was de laatste aflevering van 10 voor Taal op televisie. Waarom komt het programma nu weer terug?
We zijn terug omdat spelen met taal echt heel leuk is! Er is helemaal geen taalspelletje meer op de Nederlandse tv. En daar komt nog bij: 2,6 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Taal wordt voor hen een steeds grotere barrière. Door een taalspel te maken waarbij we echt aan het klieren zijn met de Nederlandse taal en waaraan iedereen thuis mee kan doen – ook als je tot nu toe nooit een 10 voor taal hebt gehaald – kunnen we die barrière kleiner maken. Taal geeft kennis en kennis is macht. Taal verbindt ons en zonder taal kunnen we niets.

Is er veel veranderd ten opzichte van elf jaar geleden?
Alles is veranderd aan 10 voor Taal. We hebben nieuwe spelonderdelen en een nieuwe finale. Alleen de naam is hetzelfde gebleven, omdat die zo goed is. Eerst hebben we ‘Hun zijn beter als ons’ ook nog overwogen. Een aantal onderdelen zijn WhatsApp-taal, Brengels (brak Engels) en de Fotorebus. Ik hou ook erg van het onderdeel Quatsch, waarbij drie bijzondere woorden worden genoemd waarvan er twee in de Van Dale staan en één volkomen onzin is.

Had je zelf een 10 voor taal?
Haha, vaak wel. Ik ben dol op taal. Altijd al geweest. Ik heb zelfs Nederlands gestudeerd. Ik hou van lezen, poëzie, liedteksten, en als iets rijmt, onthoud ik het al snel. Ik heb 23 jaar comedy geschreven voor de tv, zoals Laat Maar Zitten, In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Dat was eindeloos goochelen met taal. Dit Was Het Nieuws is trouwens ook heel talig. Dus ja, ik loop over van taal. En dan vind ik het ook nog eens heel fijn om te praten. Ik praat dus ik besta.

Wie is je favoriete voorganger?
Lastig kiezen … Ik hou erg van de mooie teksten van Robert Long, maar het wordt toch Tineke Verburg, mijn oude TROS-maatje. (Dat lijkt wel een afkorting van trostomaatje!) Ik mocht haar erg graag en we hebben veel en vaak hard gelachen om de rare dingen uit de Hilversumse bubbel.

Waarom moeten Onze Taal-lezers naar 10 voor Taal kijken?
Ik wilde alleen intelligente BN’ers als kandidaten 😉. Dat was nog even zoeken, maar het is gelukt. Dus dat levert veel leuke momenten op, zoals praten over ons taalverleden, rare en leuke leraren Nederlands, successen en blunders. En dan weer superfanatiek het spel spelen. Er zijn heel erg veel grappige en soms ontroerende momenten geweest. Maar daar kom je alleen achter als je kijkt.

 

Vanaf 22 april 2021 zal 10 voor Taal wekelijks te zien zijn op SBS 6. In de eerste aflevering nemen Nick & Simon het op tegen Irene Moors en Dennis van der Geest.

Foto: William Rutten