Het mooiste woord

Spreek deze niet-bestaande woorden eens hardop uit: ladideli, grokkert, poekiejoekie, frontank, turewalen, schieserig
Welke drie vind jij het mooist klinken? Waarschijnlijk kies je voor ladideli, poekiejoekie en turewalen. Waarom zou dat zijn?
-
En probeer nu eens deze bestaande woorden: afgelast, wentelteefje, flierefluiten, knarsetanden, zomerzon, oorlogsindustrie
Welke vind je nu het mooist? Waarschijnlijk denk je aan wentelteefje, flierefluiten en zomerzon. Waarom is dat, denk je?
-
Taalwetenschappers zeggen weleens dat er geen objectief mooie of lelijke woorden bestaan. Toch ervaren we dat vaak anders. Luister maar eens naar het verschil tussen balalaika en strot. De meeste mensen hebben een voorkeur voor de eerste. Waarom? Omdat woorden gevoelens oproepen. En dat gebeurt op verschillende manieren:
- De uitspraak
Woorden met 'open' lettergrepen, zoals mi, la of no, worden vaak als mooier ervaren dan woorden met veel medeklinkers en lastige klankcombinaties, zoals schr en tst. Misschien is het woord milano door de klankcombinatie dan wel het mooiste woord ter wereld …? - De betekenis
Maar als je een keer iets vervelends hebt meegemaakt in de stad Milaan, dan klinkt het woord milano misschien ineens niet meer mooi zo voor jou. Dat komt door de associatie die je bij dat woord hebt gekregen. Niet veel mensen zullen oorlog, stank of ziekte mooie woorden vinden, maar vrede, hoop en vertrouwen juist wel, omdat we daar een fijn gevoel bij krijgen.
-
De krant NRC heeft eens aan mensen gevraagd om de mooiste Nederlandse woorden op te schrijven. En welk woord werd het allermeest gekozen? Liefde. Soms zijn de mooiste woorden dus niet die met de mooiste klank, maar die met de mooiste betekenis.
-
Of heb jij een ander woord dat jet mooiste vindt? En komt dat door de klank van het woord, het gevoel dat je erbij krijgt of door allebei?