De oudste (geschreven) taal ter wereld

De exacte oorsprong van taal en de eerste gesproken woorden zal altijd een raadsel blijven. Maar wetenschappers hebben wel verschillende theorieën over wanneer mensen begonnen met spreken:
- 2,5 miljoen jaar geleden: vroege mensen gebruikten waarschijnlijk gebaren en klanken om te communiceren tijdens het jagen samen.
- 1 miljoen jaar geleden: volgens sommige onderzoekers was de bouw van de keel en de mond van de mensen die er toen waren (homo erectus) toen pas geschikt voor eenvoudige spraak.
- 140.000 jaar geleden: dit is de meest gangbare theorie. De moderne mens (homo sapiens) ontstond toen, met een brein dat 75% groter (!) was dan dat van eerdere menssoorten. Dit maakte het ontwikkelen van complexe taal en grammatica waarschijnlijk mogelijk.
Mensen spraken al heel lang voordat ze geschreven taal gingen gebruiken. De eerste sporen van geschreven taal komen van de Soemeriërs, rond 3300 voor Christus in Mesopotamië (nu Irak). Daar werd veel gehandeld. Mensen begonnen pictogrammen (tekeningetjes) in kleitabletten te ‘schrijven’ om hoeveelheden graan en vee bij te houden. Later veranderde dit in spijkerschrift en nog weer later in losse letters die voor klanken stonden waarmee je eindeloos veel woorden kunt maken. Net als ons alfabet.
Maar mogelijk werd er nog veel eerder geschreven. In China hebben onderzoekers een schildpadschild met tekens ontdekt die tot wel 8000 jaar oud kunnen zijn. Maar het is nog onduidelijk of dit echt een schrift was.
Nieuwe ontdekkingen kunnen onze kennis over de oorsprong van taal en schrift steeds veranderen. Wie weet wat we in de toekomst nog zullen ontdekken over het verleden van de taal.