De oudste (geschreven) taal ter wereld

Wat is de oudste taal ter wereld?
Dat weten we niet precies! Maar taal bestaat al ontzettend lang. Wetenschappers hebben verschillende ideeën over wanneer mensen taal zijn gaan gebruiken.
Zo denken sommigen dat een vroege vorm van taal al 2,5 miljoen jaar geleden ontstond. Misschien gebruikten deze vroege mensen al gebaren en simpele geluiden om met elkaar te communiceren, vooral tijdens het jagen. Andere wetenschappers zeggen dat taal 1 miljoen jaar geleden ontstond. Bij de mensen van toen waren de keel en de mond waarschijnlijk al zo ontwikkeld dat ze in staat waren om te praten zoals wij dat doen. Een andere groep denkt dat taal pas zo’n 140.000 jaar geleden ontstond, toen de mensen veel grotere hersenen hadden.
Praten (gesproken taal) bestaat al veel langer dan schrijven (geschreven taal). Het eerste schrift dat we kennen, werd rond 3300 voor Christus gebruikt door de Soemeriërs. Zij leefden in Mesopotamië, een plek waar nu Irak ligt.
Ze begonnen met pictogrammen: dat zijn kleine tekeningen die dingen als graan en dieren voorstelden. Deze pictogrammen werden in kleitabletten geschreven, zodat mensen met elkaar konden handelen. Deze kleitabletten zijn veel gevonden in Iran, Irak en Syrië. Later veranderde dit in spijkerschrift en nog weer later in losse letters die klanken weergaven, waarmee je eindeloos veel woorden kunt maken. Net als met ons alfabet.
Maar … misschien werd er nog eerder geschreven! In China vonden onderzoekers een schildpadschild met tekens erin gekrast van meer dan 8000 jaar oud! Wetenschappers weten alleen nog niet zeker of dit echt een vorm van schrift was.