Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
4 juni 2018
 
vetoën
betekenis
een veto uitspreken over, verbieden

uitspraak
[vee-to-uhn]

citaat
“De laatste gebeurtenissen: de Vijfsterrenbeweging (populistisch links) en de Lega (extreemrechts) wilden een regering vormen maar zagen hun kandidaat-minister van Financiën gevetood worden door de Italiaanse president Mattarella.”
Bron: Waarom Italië voor de euro nog veel gevaarlijker is dan Griekenland (Sander van Mersbergen, AD, 31 mei 2018)

woordfeit
Wie zijn veto uitspreekt over een besluit of plan, voorkomt dat het wordt doorgevoerd. Met een veto kun je dus iets voorkomen, dwarsbomen of vertragen (als je althans vetorecht hebt). Veto komt uit het Latijn en betekent in die taal letterlijk ‘ik verbied’. Door veto te zeggen (en dus hun veto uit te spreken), konden senatoren in het oude Rome besluiten van de senaat tegenhouden.
Van het zelfstandig naamwoord veto is het werkwoord vetoën afgeleid. In de vervoegde vormen daarvan wordt de o soms verdubbeld, bijvoorbeeld in hij vetoot en het voltooid deelwoord gevetood. Meer hierover is te lezen op de website van Onze Taal.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
DeTaal-top-100
 
Een uitkomst in de dagelijkse taalpraktijk! Kort en duidelijk antwoord op honderd veelgestelde vragen over het Nederlands, met tal van voorbeelden. Bondig, praktisch en overzichtelijk.

Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod: spelling, grammatica en leestekens. Ook wordt aandacht besteed aan de schrijfwijze van getallen, aardrijks­kundige namen en de aanhef en afsluiting van mails en brieven. Het boek bevat verder enkele handige lijsten, bijvoorbeeld met oude naamvallen (zoals te allen tijde) en werkwoorden waar hen of hun bij hoort.

De Taal-top-100 kost € 19,90.
Bestel een exemplaar
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief