Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
10 april 2017
 
monochroom
betekenis
eenkleurig
  
uitspraak
[mo-no-groom], in België ook: [mo-no-kroom]

citaat
“Zijn mode paste zich aan de draagster aan, in plaats van zich aan haar lichaam op te dringen. Het beeld dat hij neerzet voor Hermès verrast de pers. Zijn sobere en monochrome kleurpalet wijkt af van de typische kleurrijke Hermès-prints.”
Bron: Waarom je de mooiste mode-expo van het jaar niet mag missen (Jantien de Boer, Elle.nl, 4 april 2017)

woordfeit
Monochroom bevat de klassiek Griekse woorden monos ‘alleen, enkelvoudig’ en chroma ‘kleur’. Het wordt vooral in de kunstwereld gebruikt voor ‘eenkleurig’, bijvoorbeeld voor een schilderij in (schakeringen van) één kleur of voor beelden die in één kleur beschilderd zijn. Meerkleurige werken worden polychroom genoemd, dat het woorddeel poly ‘veel’ bevat.
Mono en poly komen in talloze samenstellingen voor in het Nederlands: monotoon (‘eentonig’), polyfoon (‘veelstemmig’), monogamie/polygamie (‘het hebben van een relatie of huwelijk met één respectievelijk meer partners’). In monopolie lijken ze gecombineerd, maar hier is polie verwant met het Griekse werkwoord polein ‘verkopen’: monopolie is het alleenrecht om iets te verkopen.
 
 
 
Teksten laten corrigeren?
 

Teksten schrijven is een vak op zich - en teksten nakijken ook. Laat uw tekst daarom corrigeren door de Taaladviesdienst van Onze Taal. 
Twee ervaren taaladviseurs bekijken of de punten en komma’s op de juiste plaats staan, of de spelling en zinsbouw juist zijn en of de boodschap die u wilt overbrengen goed over het voetlicht komt.

Onze Taal corrigeert allerlei teksten: advertenties, brieven, columns, artikelen, mailings, websiteteksten, rapporten, jaarverslagen, boeken, enz.

Mail uw tekst naar taaladvies@onzetaal.nl voor een vrijblijvende offerte. 

Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief