Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
21 september 2017
 
impertinent
betekenis
irrelevant, onbeschaamd, onbeschoft
  
uitspraak
[im-per-tie-nent]

citaat
“Bijlo had er weinig trek in. ‘Het leek mij een impertinente uitzending te worden. Belust op sensatie. Door mij uit te nodigen, was het alsof ze zeiden: jij zal ook wel dood willen.’”
Bron: Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’ (Maarten Venderbosch, AD.nl, 20 september 2017)

woordfeit
Impertinent, dat via het Frans in het Nederlands terechtgekomen is, komt van het Latijnse impertinens. Dat betekent ‘niet ter zake doende’ en is, door het ontkennende in- aan het begin, het tegendeel van pertinens ‘ter zake doende’. De woorden zijn afgeleid van het werkwoord pertinere ‘belangrijk zijn voor, betrekking hebben op’.
In juridische teksten kan impertinent nog steeds ‘niet ter zake dienend’ betekenen; in het gewone taalgebruik heeft het vaak de negatievere betekenis ‘onbehoorlijk, onbeschaamd’ of ‘onbeschoft’.
Pertinent heeft naast ‘ter zake dienend’ de betekenis ‘stellig, beslist, onmiskenbaar’. Het wordt tegenwoordig vooral als bijwoord gebruikt: iets is bijvoorbeeld ‘pertinent onjuist’.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Onze Taal-congres: ‘Met andere woorden’
 
Welke taal gebruik je wanneer? En wat is het effect van de woorden die je kiest? Deze vragen staan centraal op het congres van Onze Taal, dat op zaterdag 7 oktober plaatsvindt in het Beatrix Theater in Utrecht onder de titel ‘Met andere woorden’. U bent van harte uitgenodigd om deze inspirerende taaldag bij te wonen!

Op onze website vindt u onder meer:
Lees meer
 
 
Informatiemarkt op het Onze Taal-congres
Op de informatiemarkt zijn onder meer de volgende producten verkrijgbaar:
 
 
Amsterdam University Press
 

Vak-Taal
Willy Martin & Marcel Thelen (red.)

In Vak-Taal lichten 32 bekende Nederlanders en Vlamingen, onder wie Kristien Hemmerechts, Ionica Smeets, Hans Dorrestijn en Jean Paul Van Bendegem, op een onderhoudende wijze hun relatie met vaktaal toe. Verschijnt in oktober.

 
 
DBNL
 

Algemeen letterkundig lexicon

Zeugma, litotes, binnenrijm … hoe zat het ook alweer? In het online Algemeen letterkundig lexicon worden meer dan 4500 literaire termen verklaard en toegelicht. Van ab ovo tot zwanenzang en van alwetende verteller tot zelfspot.
Gratis toegankelijk via dbnl.org/all.

 
 
Boom Uitgevers Amsterdam 
 

Schrijfwijzer
Jan Renkema

De Schrijfwijzer (van Jan Renkema) is al bijna veertig jaar hét kompas voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. De website is nu ook geschikt voor mobiele telefoon en tablet. Een kompas om altijd bij je te dragen!

 
 
Boom Uitgevers Amsterdam
 
Schrijfwijzer Compact | NIEUW
Jan Renkema en Erik Daamen

De Schrijfwijzer Compact is door de nieuwe website nu nog geschikter voor het hoger onderwijs. Met honderden oefen− en toetsvragen over formulering, stijl, taalkwesties en spelling, een eindtoets, een begrippentrainer en schrijfopdrachten.
 
 
Genootschap Onze Taal

In de kramen van Onze Taal is een selectie verkrijgbaar van uitgaven van Onze Taal, onder andere:
- TaalagendaTaalkalender en Kindertaalkalender 2018
- Taal-top-100
- Spellingwijzer
- Snelspelwijzer
- Leestekens
- Grammatica
Waar komt suikerspin vandaan? (verschijnt op 7 oktober) 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief