Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
22 mei 2017
 
verkorven
betekenis
verpest, verbruid

uitspraak
[vuhr-kor-vuhn]

citaat
“Journalist Pascal Van Nuffel heeft het compleet verkorven bij enkele bekende gezichten uit zijn nieuwe boek. De auteur gebruikte zonder toelating foto’s en merknamen en beloofde zijn misstappen met een creatieve oplossing recht te zetten.”
Bron: “Dit slaat alles”: journalist schrapt eigenhandig in boek om proces te vermijden (HLN.be, 16 mei 2017)

woordfeit
De uitdrukking het verkorven hebben (bij iemand) komt voornamelijk in België voor; het is een synoniem van het verbruid hebben of het verpest hebben. Een verouderde variant van de uitdrukking is het (bij iemand) verkerven.
Verkorven is het voltooid deelwoord van verkerven, waarin het werkwoord kerven (‘snijden, insnijden’) te herkennen is. Het voorvoegsel ver- geeft hier aan dat iets ongunstig of onhandig uitpakt, net als in bijvoorbeeld verdwalen, (zich) verslapen en (zich) verspreken. Verkerven betekent dus zoiets als ‘op een verkeerde manier kerven’, ‘verpesten bij/door het kerven’.
Mogelijk bevat het verkorven hebben een toespeling op de figuurlijke kerfstok (uit de uitdrukking iets op je kerfstok hebben), maar het kan ook zijn dat het oorspronkelijk sloeg op hout dat verkeerd gekerfd was.



Hemelvaart
In verband met Hemelvaart verschijnt er deze week geen Woordpost op donderdag. De volgende aflevering ontvangt u op maandag 29 mei.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Check je tekst
 
Check je tekst is een handzaam boekje met tal van tips om beter te schrijven.

Het boekje bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de structuur van een tekst: het behandelt onder meer het kiezen van een onderwerp, het opstellen van een plan en het maken van een goede indeling. Het tweede deel bevat praktische kwesties op het gebied van stijl, spelling en woordkeus. Achterin staat een checklist om een tekst nog eens goed na te lopen.

Check je tekst kost € 16,50 (excl. verzendkosten).
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief