Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
21 juni 2018
 
succulent (de)
betekenis
vetplant, plant met vlezige bladen of stengels

uitspraak
[suk-ku-lent]

citaat
“Vette planten zijn er in allerlei vormen: zachte sprieten, stevige punten, schitterende stervormen, volmaakte rozetten, wilde kronkels (...). Allemaal zijn het succulenten, wat wil zeggen dat ze het vermogen hebben om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes (...) moeiteloos doorstaan.”
Bron: Vette planten: woonplanten van de maand juli (Jeannet Hooftman, Bloem & Blad, 19 juni 2018)

woordfeit
Succulent heeft twee betekenissen. Het kan een zelfstandig naamwoord zijn, zoals in het citaat hierboven, en betekent dan ‘vetplant’. Daarnaast kan het een bijvoeglijk naamwoord zijn met de betekenis ‘sappig, vochtrijk’, bijvoorbeeld in succulent vlees en succulente boschampignons, of in een succulent liefdesverhaal, waarin het figuurlijk is gebruikt. (Met dank aan het Algemeen Nederlands Woordenboek voor de voorbeelden.)
Het woord is ontleend aan het Latijnse suculentus/succulentus ‘saprijk’, dat een afleiding is van sucus ‘sap’. Dat woord is weer afgeleid van het werkwoord sugere ‘zuigen’, dat verwant is aan ons woord zuigen. Het voltooid deelwoord van sugere is suctus, en daaraan is de medische term suctie ‘zuiging, afzuiging’ ontleend, die ook deel uitmaakt van liposuctie ‘het wegzuigen van overtollig vet’; het eerste deel van dat woord komt van het Oudgriekse lipos ‘vet’.
 
 
 
 

Taal is een goed doel – word Vriend van Onze Taal

 

U houdt van taal – niet voor niets bent u lezer van Woordpost. Met deze oproep willen we u vragen donateur te worden van de Stichting Vrienden van Onze Taal, die is opgericht om Onze Taal te steunen.

Het Genootschap Onze Taal is vooral bekend van het tijdschrift, maar onderneemt veel meer: van taaladvies geven tot taalcongressen organiseren, en van het uitgeven van taalboeken tot het verspreiden van taalnieuwsbrieven, zoals Woordpost en Taalpost. Dat lukt ons al ruim 85 jaar zonder subsidie. De contributies van de leden van Onze Taal zijn echter niet voldoende om alles te kunnen doen wat we wíllen doen. Daarom is de Stichting Vrienden van Onze Taal opgericht. Wilt u ‘Vriend van Onze Taal’ worden en ons zo steunen bij onze activiteiten?

Lees hier meer over de Vrienden van Onze Taal.

Ik steun Onze Taal met een donatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief