Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
29 maart 2018
 
piëdestal (de/het)
betekenis
voetstuk

uitspraak
[pjee-duh-stal]

citaat
“Na de snelle val van de piëdestal wacht IBA een lange mars terug naar de beleggersgratie en eerherstel. Hoe lang die mars kan zijn, leert het voorbeeld van Recticel (stabiel op 10,10 euro).”
Bron: Hoe IBA in een rotvaart van zijn piëdestal donderde (De Tijd, 24 maart 2018)

woordfeit
Een piëdestal is een voetstuk, meestal van een beeld of een gedenkteken, of een voetstuk waar je bijvoorbeeld een vaas op kunt zetten. In oudere Nederlandse teksten duidt het woord de voet van een zuil of kolom aan. In het citaat hierboven is piëdestal gebruikt als onderdeel van de uitdrukking van zijn piëdestal vallen, die soms gebruikt wordt als variatie op van zijn voetstuk vallen (‘flink in aanzien dalen, zijn goede positie kwijtraken’).
Piëdestal/pedestal komt via het Franse piédestal van het Italiaanse piedestallo of piedistallo; aanvankelijk was dit een woordgroep: piè di stallo, waarin piè ‘voet’ betekent en stallo ‘verhoging, stellage’ of ‘zetel’. Het Italiaanse piè/piede ‘voet’ gaat terug op het Latijnse pes. Het woord stallo, dat in ouder Italiaans ‘verblijfplaats’ betekende, komt van een Germaans woord dat in oorsprong hetzelfde is als het Nederlandse stal.
 
 
 
De nieuwe Onze Taal
 

Moet dat nou, al dat Engels als voertaal op universiteiten en hogescholen? Leidt het niet tot verschraling van het hoger onderwijs? En van onze taal? Of is dat Engels juist nodig, vanwege de internationalisering? Dit jaar zal Onze Taal in een aantal artikelen diep ingaan op deze hoogst actuele kwestie. In het aprilnummer, dat morgen verschijnt, gaat de reeks van start met een flink stuk over alle voors en tegens.

In dat nummer nóg een onderwerp dat veel in het nieuws is: de gevoelswaarde van de woorden wit en zwart. Verder een vraaggesprek met schrijver en tv-maker Mike Boddé over de teksten die zijn taalliefde deden ontbranden, een artikel over het onlangs in Amsterdam voltooide grootste Jiddische woordenboek ter wereld, en een stuk van schrijver Stella Bergsma over “verstoten woorden”, zoals “k-, f- en n-woorden”. En natuurlijk nog veel meer.

Nog geen lid van Onze Taal? Word nú lid en ontvang het eerste jaar 10% korting. 

Word lid
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief