Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
26 januari 2017
 
oekaze (de)
betekenis
(streng) bevel van hogerhand
 
uitspraak
[oe-ka-zuh]

citaat
“Overigens moest de casinodirectie destijds tweehonderdduizend dollar boete betalen, omdat zwarte medewerkers de oekaze hadden gekregen zich niet te vertonen bij de tafel van Libutti.”
Bron: De twaalf meest bizarre feiten over Donald Trump (Harm Ede Botje, Vrij Nederland, 20 januari 2017)

woordfeit
Oekaze komt van het Russische woord oekaz, dat oorspronkelijk ‘bevel van de tsaar’ betekende, en tegenwoordig iets algemener ‘besluit, verordening’. Oekaz is een afleiding van het werkwoord oekazat, dat ‘aanwijzen, vaststellen, bevelen’ betekent.
Het woord oekaze is overigens niet rechtstreeks vanuit het Russisch in het Nederlands terechtgekomen, maar via het Frans. In de eerste editie van Van Dale (1864) stond het woord nog in de Franse spelling ukase. De betekenisomschrijving luidde: “bevelschrift, decreet (van den keizer aller Russen)”.  
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Waar komt pindakaas / hagelslag vandaan?
 

In ‘Waar komt pindakaas vandaan?’ worden onder meer deze vragen beantwoord: Wat heeft ‘ladderzat’ met een ladder te maken? Waarom heet een verdieping niet een ‘verhoging’? Heeft er ooit een Aagje bestaan die heel nieuwsgierig was?  

En in Waar komt hagelslag vandaan?: Wat heeft ‘ijsbergsla’ met ijsbergen te maken? Liepen er ooit ezels over een ‘ezelsbruggetje’? ‘Waarom worden politieke partijen ‘rechts’ of ‘links’ genoemd? En is dat ‘links’ verwant aan ‘slinks’?

In beide boeken worden 100 van dit soort vragen beantwoord. Ze zijn een coproductie van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (tegenwoordig: Instituut voor de Nederlandse Taal) en het Genootschap Onze Taal. 

Als u beide boeken tegelijkertijd bestelt, krijgt u korting!
U betaalt slechts € 15,- i.p.v. € 19,95.

 

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief