Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
17 november 2016
 
nakend
betekenis
(hier:) naderend
  
uitspraak
[na-kunt]

citaat
“Alle architecten van de oorlog in Irak zijn door het nakende presidentschap van ‘The Donald’ uitgerangeerd. Er komen geen buitenlandse militaire avonturen meer om ‘democratie’ te verspreiden.”
Bron: Trump is de slechtste nog niet (David Neyskens, Doorbraak.be, 11 november 2016)

woordfeit
Nakend is een vorm van het in onbruik geraakte werkwoord naken, dat ‘naderen, dichterbij komen’ betekent. Naken is voortgekomen uit het gelijkbetekenende werkwoord naen, een afleiding van na ‘volgend op, dichtbij’ met de werkwoordsuitgang -en. Waar de k vandaan komt, is niet bekend, maar het is niet ongewoon dat er (in de uitspraak) een medeklinker tussen opeenvolgende klinkers opduikt.
Nakend komt soms ook voor als variant van naakt, maar dat heeft een heel andere herkomst dan naken ‘naderen’. De k van naakt komt al van oudsher in dat woord voor; vergelijk ook het verwante Engelse naked en het Duitse nackt
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Leestekens
 
Hét boek voor iedereen die wil weten wanneer je welk leesteken gebruikt.

Leestekens is de volledigste interpunctiegids van het Nederlands, gemaakt door de taaladviseurs van Onze Taal. Er wordt uitgebreid in beschreven welke leestekens er allemaal zijn, wanneer je welk leesteken gebruikt en hoe je ze kunt combineren. Dit alles overzichtelijk gerangschikt en in duidelijke taal, met veel voorbeelden. Een must voor elke (tekst)schrijver, redacteur en corrector! 
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief