Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
23 februari 2017
 
mombakkes (het)
betekenis
(gek) masker
  
uitspraak
[mom-bak-kuhs]

citaat
“Donald Trump doet ’t goed tijdens carnaval. Dat wil zeggen: een masker met zijn gezicht. Een Eindhovense verkoper moet zelfs al ‘nee’ zeggen tegen klanten die een mombakkes van de nieuwe Amerikaanse president willen kopen.”
Bron: Trump doet ’t uitstekend, met carnaval dan ;-) (Ineke Inklaar, Omroep Brabant, 21 februari 2017)

woordfeit
Mombakkes is een samenstelling die in de zeventiende eeuw gevormd is uit mom en bakkes. Bakkes betekent ‘gezicht’. Het is een verbastering van bakhuis (‘gezicht, onderkaak’), waarin backe de ‘wang’ aanduidt en huis de betekenis ‘omhulsel’ heeft (zoals ook in klokhuis en zaadhuisje).
Een mom was een gemaskerde persoon of het masker zelf. In vermommen ‘verkleden’ zit hetzelfde mom, evenals in de uitdrukking onder het mom van.
Een variant van mombakkes is bombakkes: de b aan het begin is vermoedelijk in het woord gekomen omdat die zo lekker allitereert met de b van bakkes
 
 
 
De nieuwe Onze Taal: Herman Koch
 
In het februari/maartnummer van Onze Taal een interview met Herman Koch, die dit jaar het Boekenweekgeschenk schreef: “Als ik die deun van de eerste pagina’s te pakken heb, dan komt de rest vanzelf.”

Verder duiken we in de verkiezingsprogram­ma’s waarin de ene partij om de paar regels iets “keihard” aanpakt, en de andere alles “inclusief” wil doen. En we gaan na waarom een slippertje geen kleine slipper is en een peertje geen kleine peer: dat woorddeel -tje doet zóveel meer dan verkleinen alleen.

Nog geen lid van Onze Taal?
Neem een proefabonnement; dat kan al vanaf 
€ 19,75.
Proefabonnement Onze Taal
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief