Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 oktober 2016
 
meanderen
betekenis
kronkelen, slingeren, allerlei kanten op bewegen
 
uitspraak
[mee-an-duh-ruhn]

citaat
"Het resultaat is een dubbelportret waarin de lezer zelf bepaalt met welk land hij start. Draai het boek om en je komt uit in een ander deel van de wereld. De meanderende, zoekende stijl levert een verrassend portret op van de twee economische grootmachten."
Bron: Waarom Chinezen nauwelijks verschillen van Amerikanen (Martin Boon, Nederlands Dagblad, 7 oktober 2016)

woordfeit
Een meander is een lus, een kronkeling in een rivier. Het woord komt van de riviernaam Meander. Dit is een rivier in Turkije, ter plaatse Büyük Menderes geheten, die in de Oudheid al bekendstond om zijn grillige kronkelpatroon. De Griekse naam van deze rivier, Maiandros, is in het Nederlands Meander geworden.
Van meander is het werkwoord meanderen afgeleid. Dat betekent in letterlijke zin 'kronkelen, slingeren' (vooral gezegd van rivieren die zich bochtig door het landschap kronkelen) en in figuurlijke zin 'zich in allerlei richtingen bewegen'.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Word lid van Onze Taal
 

Leden van Onze Taal ontvangen tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal, gratis taaladvies per e-mail en korting op taaltrainingen. Ook kunnen leden met korting de congressen van Onze Taal bezoeken.
Verder stelt Onze Taal via websites, sociale media en nieuwsbrieven veel taalinformatie beschikbaar. 
 
U kunt Onze Taal van november 2016 tot en met december 2017 ontvangen voor € 46,- (i.p.v. € 56,56) en krijgt dan het boekje Waar komt pindakaas vandaan?  cadeau.

Word lid of geef een abonnement cadeau!
Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief