Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
1 september 2016
 
lupus (de)
betekenis
auto-immuunziekte die vooral de huid aantast
 
uitspraak
[lu-pus]

citaat
"Selena maakte dinsdag bekend dat ze haar carrière tijdelijk onderbreekt. Ze wil de tijd nemen om te kunnen werken aan paniekaanvallen en een depressie die het gevolg zijn van de auto-immuunziekte lupus waar ze aan lijdt."
Bron: Depressieve Selena Gomez cancelt Ziggo Dome (Metro, 31 augustus 2016)

woordfeit
Lupus komt in diverse ziektebenamingen voor. Zo is er lupus vulgaris, een vorm van huidtuberculose die vooral in het gezicht huiduitslag geeft. Bij lupus erythematodes (LE) en systemische lupus erythematodes (SLE) wordt het immuunsysteem (het afweersysteem) aangetast. In het geval van LE resulteert dat in huidaandoeningen, terwijl SLE zich uitstrekt naar organen en andere delen van het lichaam. SLE komt vooral bij jonge vrouwen voor.
Lupus is het Latijnse woord voor 'wolf'. De ziekte dankt die naam waarschijnlijk aan de rode huiduitslag, die doet denken aan een wolvenbeet.
 
 
 
Uit de webwinkel van Onze Taal
 
Handlettering doe je zo!

Handlettering, oftewel korte teksten mooi vormgeven met de hand, wordt steeds populairder. Met dit handboek van graficus Karin Luttenberg kunt u snel zelf aan de slag. Het boek bevat duidelijke stap-voor-stap-handleidingen, tips, veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief