Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
25 januari 2018
 
indolent
betekenis
lusteloos, traag, onverschillig
  
uitspraak
[in-do-lent]

citaat
“Of ik het scenario wilde schrijven voor deze film. Toen ben ik het boek gaan lezen. Het is lastig, want er zit geen echt verhaal in. Iedereen kletst maar een eind weg. Dat is grappig, want het is goed geschreven. Maar voor een film kan dat niet. En het speelt zich af op één dag, ook best ingewikkeld. De sfeer is indolent, want ze zijn allemaal katerig en moeten de dag zien door te komen.”
Bron: Voorwaar een uitdaging: Camperts klassieker ‘Het leven is vurrukkulluk’ verfilmen (Rinske Wels, Trouw, 23 januari 2018)

woordfeit
Indolent is een paar eeuwen geleden vanuit het Frans in het Nederlands terechtgekomen. Aanvankelijk betekende het vooral ‘ongevoelig’. In het Laatlatijnse indolens, waarop het Franse indolent teruggaat, ligt het werkwoord dolere besloten, dat ‘pijn hebben’ betekent. Met het voorvoegsel in- wordt dat ontkend: ‘geen pijn hebbend’, of ‘gevoelloos, pijnloos’. Later verschoof de betekenis (in het Frans en in het Nederlands) naar ‘lusteloos, onverschillig’.
 
 
 

Aanbod van Onze Taal
Korting bij afname van meerdere Kindertaalkalenders

 
Verwijst de plaatsnaam Knikkerdorp naar kinderspeelgoed? Waarom hebben mensen juist een ‘stok’ achter de deur nodig? En schrijf je nu ‘goochemerd’ of ‘googemerd’? Deze vragen komen voorbij in de eerste dagen van de Kindertaalkalender 2018.

Hebt u nog geen exemplaar kunnen bestellen? Wees er dan snel bij, want de kalender is bijna uitverkocht. De laatste exemplaren van de Kindertaalkalender 2018 zijn bij Onze Taal te koop. Graag bieden we u de mogelijkheid om gebruik te maken van een flinke korting als u meerdere exemplaren afneemt.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief