Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
24 april 2017
 
eloquent
betekenis
met de eigenschap mooi en goed te kunnen spreken; welbespraakt
  
uitspraak
[ee-lo-kwent]

citaat
“Zelfs het kersverse Kamerlid Bente Becker (VVD), die partijgenoot Dekker eloquent verdedigde, had een mooie anekdote over haar schooltijd onder de tweede fase, een eerdere onderwijsvernieuwing. Ze had zich knap verveeld in de les. ‘De bedoeling was om leraren coach te laten zijn’, zei ze. ‘Het effect was dat veel docenten hun eigen vak niet meer herkenden. De docent was meer toezichthouder en liep rond om vragen te beantwoorden die niet kwamen.’”
Bron: Klap voor de anti-kennislobby (Maarten Huygen, Nrc.nl, 21 april 2017)

woordfeit
Eloquent bevat net als het bijbehorende zelfstandig naamwoord eloquentie het Latijnse werkwoord loqui: ‘spreken’. Eloqui betekent ‘uitspreken, voordragen’ en in het bijzonder ‘gedachten goed onder woorden brengen’. Uit het tegenwoordig deelwoord eloquens (‘welbespraakt’) heeft zich in het Frans éloquent ontwikkeld, dat vervolgens in het Nederlands terechtgekomen is. Van eloquens is ook het Latijnse zelfstandig naamwoord eloquentia (‘welsprekendheid’) afgeleid, dat het Nederlands als eloquentie kent.
 
 
 
Met korting naar Grote Vertaaldag
 
Op zaterdag 13 mei vindt in Utrecht de Grote Vertaaldag plaats. Deze dag maakt deel uit van de manifestatie Nederland Vertaalt, die in het leven is geroepen om het belang van vertalen te onderstrepen.

Op de Vertaaldag worden de inzendingen besproken van de vertaalwedstrijd die in november in NRC Handelsblad stond; ook worden er nieuwe vertaalopgaven aangeboden. Daarnaast staan er verschillende inspirerende lezingen op het programma.
 
Als Woordpostlezer kunt u met korting naar de Vertaaldag: u betaalt € 45,- i.p.v. € 60,-. Gebruik hiervoor bij aanmelding de kortingscode NV7OT. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. 
Meer informatie / aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief