Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 januari 2018
 
demotie (de)
betekenis
verlaging in rang of functie
  
uitspraak
[dee-moo-(t)sie]

citaat
“‘Als je demotie geleidelijk doorvoert, heb je een grotere kans dat het “gewoon” wordt’, zegt Guiver. ‘De meeste bedrijven hebben nog wel ergens een uitgeschreven beleid rond loopbanen: dan zijn er allerlei dingen vastgelegd over wat je moet doen om promotie te maken en wat je moet doen voor functieverbreding en functieverrijking. Ik denk dat je daarin minstens een paragraaf over de mogelijkheid van demotie moet opnemen.’”
Bron: ‘Haal demotie uit de negatieve sfeer’ (BNR, 9 januari 2018)

woordfeit
Een demotie is het tegenovergestelde van een promotie: in plaats van een hogere rang of functie krijgt iemand juist een lagere. Dat kan gedwongen zijn, bijvoorbeeld als sanctie of als bezuinigingsmaatregel, maar ook (min of meer) vrijwillig, omdat een functie bij nader inzien te hooggegrepen blijkt te zijn.
Demotie is, oorspronkelijk in het Engels, gevormd als tegenhanger van promotie. Het woorddeel -motie hangt samen met het Latijnse werkwoord movere (met het voltooid deelwoord motus), dat ‘bewegen’ betekent. Met pro- ervoor gaat het om een beweging verder, voorwaarts, met de- juist naar beneden, weg van iets.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal

Wat is goed: sms-jesms’je of smsje?

 

Onze Taal geeft op donderdag 25 januari een complete training spelling (locatie: Amsterdam).

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aan elkaar of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.

Bekijk het filmpje over deze training.

De training kost € 229,- voor leden van Onze Taal en € 275,- voor niet-leden. Als u nu lid wordt van Onze Taal, profiteert u meteen van de korting op de training. 

Meer informatie 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief