Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
29 juni 2017
 
cadans (de)
betekenis
ritme, ritmische beweging of klank
 
uitspraak
[ka-dans]

citaat
“Ook de 46-jarige Erykah Badu werd in de jaren negentig tot koningin van een soul-subgenre benoemd (...). Badu heeft wortels in de hiphopcultuur; haar liefde voor rap keert terug in haar cadans.”
Bron: Koninginnen (Saul van Stapele, Nrc.nl, 29 juni 2017)

woordfeit
Met cadans wordt in het algemeen een (regelmatig) ritme bedoeld, of de ritmische bewegingen die passen bij de muziek. Niet alleen muziek kan een cadans hebben, maar ook bijvoorbeeld een rijdende trein.
Cadans is via het Franse cadence ‘ritme’ aan het Ita­li­aanse ca­den­za ‘val, slot’ ontleend; dat woord gaat terug op het Latijnse werkwoord cadere ‘vallen’. Aan het Italiaanse cadenza danken we ook het woord cadens. Lange tijd waren cadens en cadans synoniemen, maar inmiddels betekent cadans vooral ‘ritme’ en wordt cadens bijvoorbeeld gebruikt om de laatste akkoorden van een muziekstuk aan te duiden of een solo-improvisatie aan het einde van een (deel van een) stuk. 
 
 
 
Juninummer Onze Taal
 
Waarom heet jodium ‘jodium’? En broom ‘broom’? En is het nu platinum of platina? In het juninummer van Onze Taal geeft wetenschapsjournalist Hans van Maanen grondige en soms verrassende antwoorden op deze en andere vragen over de namen van scheikundige elementen.

In het juninummer ook een prikkelend interview met professor Anna Bosmans, die zich afvraagt of dyslexie eigenlijk wel bestaat, een stuk over (te) strenge taalregels, en opmerkelijk nieuws over een Engelse ‘taalridder’, die ’s nachts met zijn lans spelfouten in de openbare ruimte verbetert.
En verder Kees van Kooten over boeken die je ‘gehad’ hebt. En nog veel meer. 

Nog geen lid van Onze Taal?
Neem een proefabonnement; dat kan al vanaf € 19,75.
Proefabonnement Onze Taal
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief