Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
23 november 2017
 
binnenrijven
betekenis
binnenhalen
 
uitspraak
[bin-nuhn-rij-vuhn]

citaat
“Bij de heren was het Steven Heemskerk die voor de 5de maal de trofee kon binnenrijven. Zijn vele titels en onverzettelijkheid gaven hier de doorslag.”
Bron: Atla viert zijn laureaten tijdens ledenfeest (Erwin Vranken, Het Belang van Limburg, 20 november 2017)

woordfeit
Binnenrijven is een woord dat vrijwel alleen in België bekend is; in Nederland wordt het maar zelden gebruikt. Rijf is een ander woord voor ‘hark’ en rijven is ‘harken’: binnenrijven betekent dus eigenlijk ‘binnenharken’, ‘met een hark naar zich toe halen’ (maar dan vooral figuurlijk).
Rijven komt sinds de zestiende eeuw in het Nederlands voor. Ook sommige andere Germaanse talen kennen of kenden een verwant woord; bijvoorbeeld het Zweedse riva ‘krabben, verscheuren’. Mogelijk is rijven heel in de verte verwant met schrijven, dat ontleend is aan het Latijnse scribere; de Indo-Europese ‘voorvader’ van deze woorden zou dan ‘krassen’ kunnen hebben betekend.
 
 
 

Bestel alvast uw sinterklaas- of kerstgeschenken!

 

Graag doen we u enkele cadeausuggesties voor de feestdagen. Kijk voor andere taalboeken in de webwinkel. Met elke aankoop steunt u Onze Taal. 

Boeken, losse nummers van ons tijdschrift en andere producten uit onze webwinkel worden elke werkdag via PostNL verzonden. Als u vóór 12.00 uur bestelt, hebt u uw bestelling de volgende werkdag in huis. Rond feestdagen en weekenden kan dit enigszins afwijken. 

Naar de webwinkel
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief