Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
28 juni 2018
 
amygdala (de)
betekenis
hersengedeelte dat een belangrijke rol speelt bij emoties

uitspraak
[a-mieg-da-la] of [a-mig-da-la]

citaat
“De mens is van nature zo ingericht dat hij hebberig wordt op een vliegveld. (...) Ik heb zelf geconcludeerd dat dit komt doordat je op reis bent en dat je amygdala (dat is een onderdeel van je hersenen waarvan het indrukwekkend klinkt als je erover begint) voelt dat je snel nog wat moet jagen en verzamelen zodat je niet hongerig, dorstig of verstoken van kasjmieren truien zult zijn tijdens je reis.”
Bron: Het viel Aaf op dat al de grote bestsellers van deze wereld het woord ‘fuck’ of ‘shit’ in de titel hebben (Aaf Brandt Corstius, de Volkskrant, 24 juni 2018)

woordfeit
De amygdala is een onderdeel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de manier waarop je ergens emotioneel op reageert. De Wikipedia legt uitgebreid uit hoe dat werkt. Amygdala is het Latijnse woord voor ‘amandel, amandelboom’, dat ontleend is aan het Oudgriekse amugdalè. De amygdala heeft namelijk min of meer de vorm van een amandel - net als de keelamandelen en de neusamandelen.
In het middeleeuws Latijn was het woord amygdala verbasterd tot amundala en amondala, en een van die vormen leidde (via het Oudfrans) tot ons woord amandel. Ook het Duitse Mandel, het Engelse almond, het Franse amande en nog veel meer equivalenten in andere Europese talen vinden hun oorsprong in het Griekse of Latijnse woord.
 
 
 
 
De nieuwsbrief Woordpost wordt binnenkort samengevoegd met de andere gratis nieuwsbrief van Onze Taal: Taalpost. Veel lezers zijn overigens al op beide nieuwsbrieven geabonneerd.
Onder de naam Taalpost ontvangt u voortaan twee keer per week (dinsdag en donderdag) actueel taalnieuws, taaltips en taalweetjes. En elke donderdag zal in Taalpost een lastig woord uit de actualiteit verklaard worden, zoals u gewend bent van Woordpost. U ontvangt Taalpost (in een vernieuwde vormgeving!) vanaf 11 juli.
P.S. In de maanden juli en augustus wordt Taalpost één keer per week (op woensdag) verstuurd.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief