Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
6 februari 2017
 
ambivalent
betekenis
tegenstrijdige gevoelens hebbend, tweeslachtig
 
uitspraak
[am-bie-va-lent]

citaat
“De Nederlandse houding ten opzichte van Amerika, de Nieuwe Wereld, bleef lang enigszins ambivalent. Bewondering en afkeer streden om voorrang.”
Bron: In de twintigste eeuw was Nederland eerder ambivalent dan anti-Amerika (Paul Van der Steen, Trouw, 3 februari 2017)

woordfeit
De Zwitserse psychiater Eugen Bleuler, die onder meer ook de termen schizofrenie en autisme heeft bedacht, introduceerde in 1910 het woord Ambivalenz in het Duits. Dat woord is gebaseerd op het Latijnse voorvoegsel ambi- ‘van twee of meer kanten’ en het eveneens Latijnse woord valentia ‘vermogen, kracht’. Het bijbehorende bijvoeglijk naamwoord ambivalent werd binnen enkele jaren in het Nederlands overgenomen.
In het begin kwam ambivalent(ie) vooral voor in psychiatrische contexten en had het betrekking op het naast elkaar voorkomen van tegengestelde gevoelens, zoals haat en liefde. Later werd het woord algemener gebruikt in een afgezwakte betekenis: wie ergens ambivalent over is, ziet er zowel positieve als negatieve kanten aan, of heeft er gemengde gevoelens over.
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Jaargang Onze Taal 2016 met opbergmap 
 

Nu bij ons te bestellen: de complete jaargang Onze Taal 2016 (10 nummers). Met leerzame en leuke informatie over alle uithoeken van de taal, en een map om de nummers netjes op te bergen.
De bijgeleverde opbergmap is geschikt voor twee jaargangen.

Prijs: € 25,-.

De opbergmappen zijn ook los te bestellen.

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief