Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
9 augustus 2016
 
agnost (de)
betekenis
iemand die van mening is dat je niets met zekerheid kunt zeggen over het bovennatuurlijke
 
uitspraak
[a-gnost]

citaat
"Mijn geloof is een stuk van mijn identiteit en bron van inspiratie en energie, maar niet iets waarvan ik anderen actief probeer te overtuigen. Deels blijf ik ook een twijfelend agnost, die van Het Bestaan niet al te veel begrijpt."
Bron: Bart De Wever wil CD&V framen als 'moslimpartij' (Wim Soons, De Morgen, 2 augustus 2016)

woordfeit
Het woord agnost is afgeleid van agnosticisme: de overtuiging dat het niet mogelijk is iets te weten van God of andere zaken die uitstijgen boven de waarneembare werkelijkheid, oftewel van het bovennatuurlijke. Een agnost is iets anders dan een atheïst: een atheïst ontkent het bestaan van een god, een agnost zegt dat mensen niet kunnen weten of er zoiets als een god bestaat.
Het Nederlands heeft agnosticisme ontleend aan het Engelse agnosticism. Dat woord is door de Engelse bioloog en arts Thomas Henry Huxley (1825-1895) gevormd op basis van het Griekse agnostos 'onbekend, onberekenbaar'. Dit bestaat uit het voorvoegsel a- 'niet-' en het woord gnostos 'bekend, kenbaar', een afleiding van gignoskein 'leren kennen, begrijpen'.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
   

Download onze nieuwe brochure!                                       

Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.

 
 
sept
1
Opfristraining taalregels 
Amsterdam (1 dag)
Met deze training kunt u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens opfrissen.
Bekijk het filmpje over deze training. 
 
sept
17
Complete training spelling 
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
Bekijk het filmpje over deze training.
 
sept
24
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Deze training gaat specifiek over grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren de revue, maar ook het juiste gebruik van komma's, dubbele punten, aanhalingstekens, enz.
Bekijk het filmpje over deze training
 
     
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal? 
Binnen een organisatie is er soms behoefte om te taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Onze Taal kan een training op maat geven in uw organisatie. 
Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combinaties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief