Dat het meervoud zijn hier goed is, is bijzonder. Meestal passen het onderwerp en het werkwoord in de zin (de persoonsvorm) zich namelijk aan elkaar aan. Dat betekent dat ze allebei óf in het enkelvoud óf in het meervoud staan. Een zin als ‘Dat veranderen de zaken’ zou daarom niet goed zijn. Bij het enkelvoudige onderwerp dat hoort een enkelvoudige persoonsvorm: ‘Dat verandert de zaken.’

In ‘Dat zijn mijn boeken’ is dat ook het onderwerp. Zijn is een koppelwerkwoord en mijn boeken is het naamwoordelijk deel van het gezegde. Een bijzonderheid van dit soort zinnen (met een naamwoordelijk gezegde en het onderwerp dat, dit of het) is dat de persoonsvorm zich aanpast aan het naamwoordelijk deel. Als het naamwoordelijk deel in het meervoud staat, is ook de persoonsvorm meervoudig.

In ‘Dat zijn mijn boeken’, ‘Het zijn mijn boeken’ en ‘Dit zijn mijn boeken’ is het meervoud zijn dus juist omdat dat/het/dit het onderwerp is en omdat het naamwoordelijk deel mijn boeken een meervoud is. Meer voorbeelden met deze constructie:

  • Ken je Soumaya en Chantal? Dat zijn slimme meiden.
  • Dit waren de belangrijkste onderwerpen.
  • Wat zagen ze er mooi uit! Het leken wel fotomodellen.
  • Dit worden de trends voor het komende seizoen.
  • Dat bleken moeilijke vragen te zijn.

Als het naamwoordelijk gezegde een enkelvoud bevat, dan is de persoonsvorm gewoon een enkelvoud: ‘Dat is mijn boek.’

Dat of die?

Als je je afvraagt waarom je in een zin als ‘Dat zijn mijn boeken’ dat gebruikt en niet die, lees dan verder op deze pagina.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail