De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond op 3 augustus 2019 in het teken van samenstellingen: wanneer worden woorden aan elkaar geschreven, en wanneer los?

Meer weten?

Als verschillende woorden worden samengevoegd tot één nieuw woord, noem je dat nieuwe woord een samenstelling. Het belangrijkste kenmerk van samenstellingen is dat ze aan elkaar worden geschreven. Op onze website lees je meer over samenstellingen. Ook vind je er aparte adviezen over verschillende typen samenstellingen, zoals drieledige samenstellingen, samenstellingen met Engelse delen, samenstellingen met anderstalige delen en samenstellingen waarin een streepje staat om klinkerbotsing te vermijden.

De drie zinnen uit De Taalstaat:

  1. Voor middelbareschoolleerlingen zijn de mobiele telefoon en socialemediawebsites onmisbaar om op de hoogte te blijven van nieuwsupdates en om mee te kunnen doen in de sociale media.
  2. Via appberichten bediscussiëren ze weeïge luchtjes in de toiletten, lactose-intoleranties, ziektes als rodehond en lastminuteaanbiedingen van mobieletelefoonmaatschappijen.
  3. Hoe zou hun wereld eruitzien als ze net als wij vroeger een draaischijftelefoon hadden en ze geen grotemensencarrière nastreefden met koffieautomaten, ad-hocbesluiten en een cleandeskprincipe?

 

Extra oefenen: doe de quiz!

Nog meer oefenen met samenstellingen? Doe de quiz.

Succes met oefenen en tot volgende week!

Klik hier om naar de overzichtspagina ‘Zomerschool Groot Dictee’ te gaan.

Houdt u van taal?

Word dan lid van Onze Taal! Dan ontvangt u niet alleen tienmaal per jaar ons tijdschrift, maar steunt u ook onze vereniging.