Voor de tweede maal wordt dit najaar de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs toegekend – een onderscheiding voor het beste boek over (de Nederlandse) taal. De prijs, een geldbedrag van € 3000,–, wordt uitgereikt op 10 oktober bij de afsluiting van de Week van het Nederlands.

Nominaties

Er zijn zes boeken voor de prijs genomineerd:

15 eeuwen Nederlandse taal van taalkundige Nicoline van der Sijs (Sterck & De Vreese). "Een gedegen en leerrijke geschiedenis van het Nederlands." Klik hier voor een portret van het boek.

Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht van voormalig hoogleraar sportrecht Rob Siekmann (20/10 Uitgevers). “Een grondige en waarschijnlijk definitieve inventarisatie en analyse van (bijna) alles wat Cruijff ooit in interviews gezegd heeft.” Klik hier voor een portret van het boek.

De geniale eenvoud van taal. Wat ons allemaal tot talenwonder maakt van taalkundige Hedde Zeijlstra (Wereldbibliotheek). “Een helder, informatief en prettig leesbaar boek over hoe taal werkt, en wat we daar wel en nog niet van weten.” Klik hier voor een portret van het boek.

De handen van Cicero. Retorische antwoorden op de retoriek van deze tijd van Bas Heijne, Jan Kuitenbrouwer, Arnon Grunberg e.a. (Historische Uitgeverij). “Veertien scherpe en verhelderende visies op de rol van retorica in tijden van grote mondigheid”. Klik hier voor een portret van het boek.

Smibanese woordenboek 2.0 van Soortkill (Uitgeverij Pluim namens Smibanese University). "Een ongedwongen en eigengereid woordenboek van de straatttaal van de Bijlmer." Klik hier voor een portret van het boek.

Wat je zegt, gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen van taaljournalist Liesbeth Koenen (De Kring). "Korte maar krachtige columns over de taal om ons heen". Klik hier voor een portret van het boek.
 
Jury

De jury bestaat – net als vorig jaar - uit:

• Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter) – schrijfster en bestuurslid van Onze Taal
• Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw
• Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond
• Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal
• Geertje Slangen – producer en coördinator bij VRT Taal

De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw – willen met deze prijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

Voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs 2020 komen alleen oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli 2019 en 1 september 2020.