Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
19 juli 2016
 
kemalist (de)
betekenis
aanhanger van de staatsleer van de Turkse leider Atatürk
 
uitspraak
[kee-ma-list]

citaat
"Er is ook door Ankara geen enkel bewijs geleverd voor de betrokkenheid van (...) Fethullah Gülen. Terwijl de coup wellicht vooral door de kemalisten is gepleegd."
Bron: Na mislukte staatsgreep pleegt Erdogan zijn eigen coup (Afshin Ellian, Elsevier, 18 juli 2016)

woordfeit
In 1923 werd Mustafa Kemal (Atatürk) de eerste president van de kersverse republiek Turkije. Hij wilde het oorspronkelijk islamitische land omvormen tot een progressieve, (meer) westerse staat. Zo werden tal van islamregels afgeschaft en kregen zowel mannen als vrouwen stemrecht.
Deze staatsleer of politieke ideologie wordt aangeduid als het kemalisme, een vernoeming naar Kemal (letterlijk: 'de volmaakte'), de bijnaam die hij in zijn legertijd had gekregen. Een kemalist is een aanhanger van het kemalisme.
De president nam de achternaam Atatürk overigens pas in 1934 aan. De naam betekent (ongeveer) 'vader der Turken'. Niemand anders mag die naam dragen.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal             
 
sept
1
Opfristraining taalregels
Amsterdam (1 dag)
Met deze training kunt u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens opfrissen. 
 
sept
17
Training spelling 
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
 
sept
24
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Deze training gaat specifiek over grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren de revue, maar ook het juiste gebruik van komma's, dubbele punten, aanhalingstekens, enz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief