Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
2 juni 2016
 
jeremiëren
betekenis
klagen, jammeren
  
uitspraak
[jee-ruh-mie-ee-ruhn]

citaat
"'De auto verkopen is geen optie?' Daar wil de armlastige eigenaar niets van weten, hij heeft namelijk wel 'een beetje representatieve auto' nodig. Zo kennen we de Moszkowiczen. Het zou een tekst van broer Bram kunnen zijn. Jeremiëren over je eigen ellende, veroorzaakt door de jaloerse buitenwacht, en ondertussen in een exclusieve bolide voorrijden."
Bron: De eenzame Moszkowicz (Harry Lensink, Vrij Nederland, 31 mei 2016)

woordfeit
Jeremia is de naam van de profeet over wie in het gelijknamige bijbelboek te lezen is, en aan wie ook het bijbelboek Klaagliederen wordt toegeschreven.
De profeet beklaagde zich over de misstanden in zijn tijd, het goddeloze gedrag van zijn landgenoten en zijn eigen lot. Teksten als "Mijn leven is verstoken van vrede, geluk is mij vreemd geworden" (Klaagliederen 3:17), "Ach, was mijn hoofd maar een waterval, (...) dag en nacht zou ik huilen over de doden van mijn volk" (Jeremia 8:23) en "Vervloekt is de dag waarop ik ben geboren" (Jeremia 20:14) maken duidelijk waarom we aan hem het werkwoord jeremiëren voor 'klagen' danken.
 
 
 

advertentie
Symposium 'De kracht van begrijpelijke taal'
21 juni 2016, 14.00 - 18.00 uur

 

Kunnen we ook over ingewikkelde onderwerpen in begrijpelijke taal communiceren? Acht interessante sprekers geven hun visie op deze vraag. Onder anderen professor Bryan Garner uit de Verenigde Staten en Leendert Verheij, president van het Gerechtshof Den Haag.

Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief