Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
12 maart 2018
 
incontournabel
betekenis
onvermijdelijk, niet te negeren

uitspraak
[in-kon-toer-na-buhl]

citaat
“De inschrijvingscijfers tonen dat de neergang ook doorzet op de bedrijvenmarkt, waar diesels lang incontournabel waren. Het aandeel van de diesel in het aantal inschrijvingen van leasewagens zakte van 75 procent in 2017 naar 67 procent in de eerste twee maanden van dit jaar.”
Bron: Verkoop van dieselauto’s keldert spectaculair (Lukas Vanacker, De Tijd, 7 maart 2018)

woordfeit
In België is incontournabel een tamelijk bekend woord, in Nederland niet. Als iets of iemand incontournabel is, kun je er (figuurlijk) niet omheen; negeren of vermijden is onmogelijk.
Incontournabel is ontleend aan het Franse incontournable. Dat is opgebouwd uit het ontkennende voorvoegsel in- (‘niet-, on-’), het werkwoord contourner ‘omzeilen, ontwijken’ en het achtervoegsel -able, dat ongeveer hetzelfde uitdrukt als -baar of -lijk in het Nederlands. Incontournable is dus ‘niet-ontwijk-baar’, oftewel ‘onvermijdelijk’.
Contourner komt via het Italiaanse contornare van het Latijnse tornare ‘eromheen gaan, omzeilen’. Van datzelfde contornare bestaat in het Italiaans de afleiding contorno ‘omtrek’. Het Frans nam dat woord over als contour, dat eveneens in het Nederlands is terechtgekomen.
 
 
 

Cadeautip: ‘Waar komt suikerspin vandaan?

 

Heeft poedelnaakt iets met een hond te maken? Waarom noemen we een praatziek persoon een kletsmajoor? Waar zit je op als je op je hurken zit?
Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momenten is er dit boekje, dat Onze Taal heeft gemaakt in samenwerking met het Instituut voor de Nederlandse Taal. 
De herkomst van honderd alledaagse en ogenschijnlijk vanzelfsprekende woorden en uitdrukkingen komt aan bod. Vaak verrassend en altijd boeiend. 

Prijs: € 12,99.  

Bestel het nu in onze webwinkel
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief