dinsdag 17 februari 2015
 
 

fermenteren

betekenis

gisten

uitspraak

[fer-men-tee-ruhn]

citaat

Van zuurkool (gefermenteerde witte kool) wordt beweerd dat het meer vitamine C bevat. Dit is niet waar.
Bron: 10 fabels en feiten over vitamines (Vitamine Informatie Bureau, 12 februari 2015)

woordfeit

Het woord fermenteren komt sinds de tweede helft van de zeventiende eeuw in het Nederlands voor. Het gaat via het Frans terug op het Latijnse fermentare 'doen gisten', een afleiding van fermentum 'zuurdeeg, gist', dat weer samenhangt met het werkwoord fervere 'bruisen, zieden'. Bij fermentatie 'gisting' veranderen de geur en smaak van een product onder invloed van bijvoorbeeld bacteriën of schimmels.

 
 
 
 
2/3-nummer
 
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.