Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
21 juli 2016
 
cumulverbod (het)
betekenis
verbod op het hebben van een bijbaan
 
uitspraak
[kuu-muul-vuhr-bot]

citaat
"In Wallonië gaan steeds meer stemmen op om het cumulverbod voor politici terug te draaien. (...) Een concreet voorstel van decreet durft niemand indienen, de meerderheidspartijen hopen hun doel via een omweg te bereiken."
Bron: Waals cumulverbod op de helling: 'Het is schandalig' (Marjan Justaert, De Standaard, 18 juli 2016)

woordfeit
Cumuleren, cumulatie of kortweg cumul is een alledaags woord in België voor het tegelijk uitoefenen van twee (of meer) banen; in Nederland is cumul vrijwel onbekend. Overigens behoort het volgens Taaladvies.net ook in België niet tot de standaardtaal.
Veel Belgen zijn ertegen dat politici een tweede baan kunnen uitoefenen, zoals burgemeester of bestuurder. Daarom geldt onder meer in Wallonië een cumulverbod.
Cumuleren 'opeenstapelen, opeenhopen' is ontleend aan het Franse cumuler. Dat gaat terug op het Latijnse cumulare, dat is afgeleid van cumulus 'stapel, hoop'. Ditzelfde cumulus leeft bij ons voort in de betekenis 'stapelwolk'.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal             
 
sept
1
Opfristraining taalregels
Amsterdam (1 dag)
Met deze training kunt u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens opfrissen. 
 
sept
17
Training spelling 
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
 
sept
24
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Deze training gaat specifiek over grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren de revue, maar ook het juiste gebruik van komma's, dubbele punten, aanhalingstekens, enz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief