donderdag 12 februari 2015
 
 

catharsis (de)

betekenis

reiniging (in moreel opzicht), loutering

uitspraak

[ka-tar-sis] of [ka-tar-zis]

citaat

"Jon Stewart stopt later dit jaar als presentator van 'The Daily Show'. Zestien jaar lang bediende de komiek de knoppen en hendels van de dagelijkse catharsismachine. Hypocriete, liegende, draaiende en demagogische politici en beroemdheden werden op grappige maar genadeloze wijze door de zuiveringsinstallatie gehaald ter bescherming van de volksgezondheid."
Bron: Macht in VS verliest met Jon Stewart een van haar belangrijkste controleurs (Arie Elshout, de Volkskrant, 11 februari 2015)

woordfeit

Het Griekse begrip katharsis 'reiniging, loutering, verzoening' werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de context van Griekse tragedies. Aristoteles schrijft in zijn Poetica, een standaardwerk op het gebied van onder meer poëzie en drama, dat toeschouwers van een tragedie 'gezuiverd' worden door de confrontatie met (en verwerking van) emoties, zoals angst en medelijden, die ontstaan doordat ze meeleven met de personages.
Catharsis (het Nederlands gebruikt de Latijnse spelling met een c) betekent nu iets algemener 'zuivering van de ziel', al dan niet door ergens naar te kijken of iets mee te maken.

 
 
 
 


Taalboeken zijn snel en voordelig te bestellen via de Onze Taal-webwinkel.
 
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.